About

barbara-colle-de-kleurenthrillerLeuk Nieuws
2016/2019 werk ik aan het project De Kleurenthriller | Spannende verhalen verteld met kleurcontrasten.

Op uitnodiging van het Bauhaus-Archiv werk ik aan dit project in Berlijn.

Het ontwerpend onderzoek De Kleurenthriller is mede mogelijk gemaakt door  Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (Creative Industries Fund NL).

Stimuleringsfonds creatieve industrie

 

 

Barbara Collé

barbara-colle-amsterdamIk heb een voorkeur voor ontwerpen waarin tijd een rol speelt zoals fotoboeken. Alles waar ik maar kan denken: eerst zie je dit en dan pas dat. Het gaat om het spel tussen de visie op het onderwerp en de spanningsboog van het verhaal. Als het even kan zet ik een cliffhanger in.

Dat laatste komt misschien doordat ik naast grafisch ontwerper ook schrijver ben. Ik ben Neerlandica en heb ervaring als dialoog & scène schrijver voor televisieseries en animaties. Ook schrijf ik columns over beeldverhalen en filosofie.

Ik haalde mijn masters in Argumentatietheorie & Retorica (Wijsbegeerte) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna deed ik nog de kunstacademie KABK richting Grafisch ontwerp (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) in Den Haag.

De zeven kleurcontrasten anno nu

Uitgangspunt van mijn Kleurenthriller zijn de zeven kleurcontrasten van Bauhausleraar Johannes Itten. Hieronder zie je het hoofdstuk over het koud-warmcontrast uit de oorspronkelijke editie van Ittens ‘Kunst der Farbe, Subjektives Erleben und objektives Erkennen als Wege zur Kunst‘, 1961.