About

Barbara Collé AmsterdamDe kleurenthrillerrrrrrr
2016/2019 werk ik aan het project De Kleurenthriller | Spannende verhalen verteld met kleurcontrasten.

Op uitnodiging van het Bauhaus-Archiv werk ik geregeld aan dit project in Berlijn. Daar onderzoek ik o.a. originele kleurexperimenten van Johannes Itten en zijn leerlingen uit de eerste jaren van het Bauhausonderwijs 1919-1923.

 

Het ontwerpend onderzoek De Kleurenthriller is mede mogelijk gemaakt door  Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (Creative Industries Fund NL).

Stimuleringsfonds creatieve industrie

 

 

Barbara Collé

Barbara ColléIk heb een voorkeur voor ontwerpen waarin tijd een rol speelt. Alles waar ik maar kan denken: eerst zie je dit en dan pas dat. Als het even kan zet ik een cliffhanger in. Dat komt misschien doordat ik niet alleen ontwerp maar ook schrijf. Ik heb ervaring als dialoog & scène schrijver voor televisieseries en animaties. Ook schrijf ik columns over beeldverhalen, filosofie en kunst.

Ik heb m’n masters in Argumentatietheorie & Retorica (Wijsbegeerte), Universiteit van Amsterdam en studeerde Grafisch ontwerp aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.

De zeven kleurcontrasten anno nu

Uitgangspunt van mijn Kleurenthriller zijn de zeven kleurcontrasten van Bauhausleraar Johannes Itten. Hieronder zie je het hoofdstuk over het koud-warmcontrast uit de oorspronkelijke editie van Ittens ‘Kunst der Farbe, Subjektives Erleben und objektives Erkennen als Wege zur Kunst‘, 1961.