Barbara Collé

Artistic Research | Amsterdam

Menu
  • Home
  • About
  • De Kleurenthriller
  • Olle Kaboem
  • Research fotoboek
  • Vierendertig
  • In het verschiet de toren
Close Menu
More Info

Ik werk als grafisch ontwerper, artistic researcher en schrijver vanuit mijn studio in Amsterdam. Terwijl jij dit leest, werk ik aan een bloedstollende kleurenthriller.

  • home
  • About
Close More Info
Do you still see her?
De Kleurenthriller

scene: Do you still see her?

14/03/2018
by admin

Zie je haar nog?

Een scene uit de kleurenthriller. Wolf is het rode vlak, Opoe is het blauwe vlak. Wolf verzwelgt Opoe, we zien haar langzaam verdwijnen, opgaan. Maar echt weg is ze nooit.

Related

Johannes Itten, kleurcontrasten, kleurenthriller
Previous
Next

Contact

Studio Barbara Collé

Denk je: ‘Barbara laat eens wat van je horen’? Geef je dan hier op voor m’n nieuwsbrief:

Recent

  • Kleurkarakters en contrasten
  • International Colour Day 2018
  • Books on Colour #07
  • Books on Colour #06
  • Books on Colour #05

De Kleurenthriller op Instagram

  • Als jij de rood zoekt, ik heb m even.

#kleurenthriller #colour #gouache
  • #🎉 Als Ittens kleurcontrast-buikspreker is er voor mij vandaag ‘natuurlijk’ geen ander ‘Book on Colour’ dan Ittens originele uitgave ‘Kunst der Farbe’.
.
Afgebeeld heb ik het hoofdstuk over het koud-warmcontrast. Een van de zeven kleurcontrasten van Itten. Net als bij het complementair contrast en het licht-donkercontrast kun je ook bij het koud-warmcontrast de uiterste kleuren neerzetten. Aan de ene kant de warmste kleur oranjerood en aan de andere kant groenblauw als de koudste. Zo zat dat eigenlijk in mijn hoofd. Bij jou ook?

Pas toen ik Ittens originele boek ging bekijken, waarin veel meer beelden zijn opgenomen dan in de goedkope herdruk, begon ik de werking van dit contrast te begrijpen.
.
Het is het contrast van gradients, waar kleuren in elkaar overlopen. Het is het contrast van de ondergaande zon. Rozerood loopt over lila naar blauw. Het is het contrast dat optreedt als ondiep water in diep water overgaat. Waar groenblauw het hele blauwpalet doorloopt tot aan blauwpaars. Allerlei tussentinten ontstaan als je dit contrast gebruikt. Soms is het niet eens meer aan te wijzen waar de ene kleur begint en de andere eindigt.
.

#kunstderfarbesubjektiveserlebenundobjektiveserkennenalswegezurkunst #johannesitten #internationalcolourday #🥂
  • 07 Een boek waar wit op elke pagina wordt gemist, een boek over al het mogelijke zwart en twee beeldverhalen met zwarte vormen en witte restvormen. Dag en nacht, licht en donker, zwart en wit. Het licht-donkercontrast extreem. #⚫️⚪️ .
#07a The White Book, Han Kang, Portobello Books, 2017
#07b Black: The Brilliance of a Non-Color, Alain Badiou, Polity, 2016
#07c Breitner - Cracks In The City, Van Zoetendaal Publishers, 2015
#07d Life in the Folds, Carlos Amorales, Rm Verlag SL, 2017
.
Wit is bij Kang een personage. Net zoals iemand die je mist er elk moment opnieuw niet is, is wit er tegelijk wel en niet. Kangs ‘witten’ zijn bleek maanlicht, viezige sneeuw of krijtwitte gezichten.
.
Krijtwit komt ook bij Alain Badiou voor maar dan als wit krijt op een zwart schoolbord. De levendige korte essays van de franse filosoof gaan over alle mogelijke associaties van zwart. Ik lees ze met veel plezier.
.
In Cracks In The City heeft boekvormgever en uitgever Willem Zoetendaal werk van Breitner in een spannende redactie achter elkaar gezet. Foto’s en schetsen van gebouwen, stegen, doorkijkjes in A’dam, R’dam, Haarlem. De man zag witte vlakken, zwarte vlak, vormen en restvormen.
.
Klik even op #lifeinthefolds. Carlos Amorales toonde dit project in het paviljoen van Mexico op de afgelopen biennale in Venetië. .
#hankang #thewhitebook #alainbadiou #blackandwhite #vanzoetendaal #carlosamorales #lifeinthefolds
  • 06 Only two days away from #internationalcolourday. Time to show you two of favourite Books on Colour. 
I don’t have a favourite Colour, Hella Jongerius
.
Stel je bent art director van een groot bedrijf dat meubels van verschillende ontwerpers produceert. De ontwerpen zijn stuk voor stuk uniek maar hebben onderling weinig met elkaar te maken. Toch vormen ze bij elkaar wel de collectie van dat ene bedrijf. Dit is het verhaal van Hella Jongerius bij het bedrijf @Vitra. Jongerius heeft een kleur- en materiaalbibliotheek samengesteld die de eigenheid en samenhang van de collectie toont. .
De kleurbibliotheek bestond eerst uit veel ‘Lookalikes’. Tinten rood die heel dicht bij elkaar liggen maar die geen enkele ontwerper wil combineren. Er was weinig groen en grijs en maar één wit en één zwart.
.
Jongerius heeft de kleuren in vier ‘colour worlds’ ingedeeld: 1. Lichte tinten, 2. Donkere tinten, 3. Rode tinten en 4. Groene tinten. Het grote combineren kan beginnen.
.
#06a I don’t have a favourite Colour, Hella Jongerius, Die Gestalten Verlag, 2016
.
#Idonthaveafavouritecolour @Hellajongerius
.
.
Kleurkontrasten, Ellen Marx
.
Toen ik dit boek voor het eerst in handen had in @stedelijkmuseumlibrary, wist ik even niet hoe ik het had. Bestond dit echt? Hoe kan dit boek niet bekend zijn? Iedereen die met kleur bezig is, zal de namen Itten en Albers kennen. Maar bij Marx denkt het merendeel toch aan aan een man met een imposante baard, denk ik. Niet aan een kunstenaar die verschillende geweldige boeken over kleur op haar naam heeft staan.
.
Ik raad Jongerius het boek van Marx en Marx het boek van Jongerius aan, als ze elkaars boek niet al kennen. Het ene boek geeft de visie van een ontwerper, het andere de visie van een kunstenaar, maar de manier van aanpak lijkt op elkaar. Hun overgave aan visueel experimenteren is volledig. Weinig poeha, veel visueel bewijs over hoe kleuren werken. Het plezier van werken met kleur spat ervan af.
.
#06b Kleurkontrasten, Ellen Marx, Cantecleer De Bilt, 1972
#colourcontrasts #Ellenmarx
.
Beeld: Eerste sequentie uit Kleurkontrasten van Ellen Marx, 1972, tweede een spread uit I don’t have a favourite Colour, Hella Jongerius, 2016.
  • #📚 05 Hollands grijs.
Kleur = La couleur
Architect Dick Elffers stelde in 1957 20 kleurcombinaties samen met kleuren uit de collectie lakverf van de lakfabriek Varossieau & Cie.
.
Hij heeft het over het typisch Nederlandse weer: ‘Men kan in de grijze atmosfeer van de landen aan de Noordzee de geraffineerde schakeringen onderscheiden, zodat het niet nodig is over te gaan tot het gebruik van fletse kleuren.’
.
Van de 80 kleuren heeft Elffers 17 verschillende grijzen opgenomen. Want die grijzen laten de kleuren leven. Hij stelt voor om verschillende namen aan die 17 grijzen te geven. Aanduidingen als ‘Muize-piep’ of ‘Noordzee-geruis’ (heb jij die ooit gehoord?) vindt hij namelijk maar niets.
.
The Colours of De Stijl
.
Ittens eerste contrast is het ‘kleur-tegen-kleurcontrast’. Dit contrast werkt het sterkste als je primaire kleuren gebruikt. Het contrast werkt nog sterker als de zuivere kleuren gescheiden worden door een witte of zwarte lijn. Precies zoals het werk van de heren van De Stijl dus.
Bovenstaande foto laat het verschil zien tussen een kleurcombinatie van onverzadigde kleuren (combinatie van Elffers) en verzadigde kleuren (werk van Theo van Doesburg).
.
In de uitgave van Ittens Tagebuch uit 1930, heeft hij het over 6 kleurcontrasten. In zijn ‘Kunst der Farbe’ uit 1961, heeft hij het over 7. Het is het kleur-tegen-kleurcontrast dat hij er in de tussentijd aan heeft toegevoegd.
.
#05a Kleur = La couleur / Varossieau ; door Dick Elffers met tekst van B. Majorick, Varossieau Alphen a/d Rijn, 1957.
.
#05b The colours of De Stijl, exhibition catalogue, N. Besemer, Kunsthal Kade Amersfoort, 2017.
.
#johannesitten
#colourcombinations
#contrastofhue

Beide boeken zijn in te zien bij de fijne bibliotheek van het Rijksmuseum #rijkslibrary

Follow Me!

[...] a pair of the most bewitching, perfectly formed ears. "I am my ears, my ears are me."

Haruki Murakami | A Wild Sheep Chase, 1989

Een beetje spanning

Als het even kan zet ik een cliffhanger in. Een beetje spanning traint namelijk de verbeeldingskracht.

Contact

E-mail studio Barbara Collé

KvKnummer: 34376534

Mijn studio in Amsterdam

Filmisch scenario

Ik ben geen boekvormgever maar een regisseur van fotoboeken.

Jurriaan Schrofer

Wil je meer weten over De Kleurenthriller? Geef je dan hier op voor m’n nieuwsbrief:

  • Copyright Barbara Collé, 2007-2018