Artist in Residence Museum für Gestaltung Berlijn – deel 1

barbara-colle-kleurenthriller-bauhaus-archiv
barbara-colle-kleurenthriller-bauhaus-archiv

De Kleurenthriller is in Berlijn, daar waar die hoort eigenlijk. Daar waar de meesters van de kleurenleer er op los experimenteerden. Ze leerden wat kleuren doen door te maken, te proberen, te kijken en te ervaren.

Museum für Gestaltung – Bauhaus-Archiv

Dat is precies wat ik hier dit najaar en winter ook ga doen. Op uitnodiging van het Bauhaus-Archiv mag ik stapels originele werken van Johannes Itten en Josef Albers bekijken. Van dichtbij, zonder glas ertussen. En ook struin ik door stapels kleurexperimenten die gemaakt zijn door leerlingen van Itten en Albers. Met veel dank aan de curatoren van dit archief en de medewerkers van de fantastische bibliotheek.

En daarna is het weer aan mij om verder te gaan met mijn eigen werk en zelf te experimenteren en te maken.

Het is ook nog eens een heel mooie nazomer hier. Ik verblijf in Prenzl. In de namiddag en avond slenter en dwaal ik me te pletter, maar daar is deze buurt voor gemaakt.

interaction-of-color-albers-Yale University Press-1963
bauhaus-archiv-research-colle-08
Elke ochtend stond mijn karretje met materialen klaar, samen met een paar witte handschoentjes, een pincet, een potlood en mijn naamplaatje.

De kleurenthriller – spannende verhalen verteld met kleurcontrasten

Met dit ontwerpend onderzoek toon ik de werking en ervaring van kleurcontrasten, gebaseerd op de kleurenleer van Bauhaus-docenten Johannes Itten en Josef Albers. Op uitnodiging van het Bauhaus-archief in Berlijn ontwikkel ik ‘kleurenthrillers’ in een boek met kleurscenes, –syntheses en – animaties. Ik verricht een visuele analyse van werken uit het archief en verbind in het project de expressieve kleurenleer met het idee van actieve kennisvergaring door te ervaren.

Dit ontwerpend onderzoek kan ik mede uitvoeren door de genereuze steun van Stimuleringsfonds creatieve industrie.

sci_woordbeeld_nl_2_regels_rgb
Published
Categorised as Blog