Over Barbara Collé

barbara-colle-art
De bloedmaan, 2020. Riso prints.

“Kleur zet ons aan om steeds weer te proberen opnieuw of ‘als voor het eerst’ te kijken.

Kleuren zijn actief, veranderlijk en levend


Barbara Collé

Als beeldend kunstenaar en filosoof (MA) onderzoek ik onze ervaring van kleur. Mijn bevindingen publiceer ik aan de hand van essays, artist books (kleurenthrillers) en videowerk. Ik werk vanuit mijn studio in de Jordaan in Amsterdam.

Contact:
Stuur me een e-mail via
studio[at]barbaracolle[.nl]


Als voor het eerst

Sinds 2015 doe ik fulltime onderzoek naar onze ervaring van kleur. Ik schrijf essays en lezingen en mijn autonome beeldende werk bestaat uit videowerk en kunstenaarsboeken. Ik combineer praktische kleurkennis met kennis uit filosofie en literatuur.

Ons denken en taalgebruik staat vol van kleurbetekenis, maar kleur is in mijn model bovenal een visueel verschijnsel dat ons altijd weer terugbrengt naar kijken. Kleur biedt de mogelijkheid om gericht, nauwkeurig en direct waar te nemen. Kleur zet ons aan om steeds weer te proberen opnieuw of ‘als voor het eerst’ te kijken.

De fenomenologie van kleur

Ik koppel directe waarneming van kleur, kleurervaring en betekenistoekenning aan elkaar. Mijn model heeft raakvlakken met fenomenologie, een filosofische stroming waarin de (lichamelijke) ervaring centraal staat.

kleur-intimiteit

Essays over onze ervaring van kleur

Is kleur ooit tastbaar? Zijn er kleuren die we niet alleen zien, maar die ook onze andere zintuigen aanspreken zoals onze reuk- en tastzin? Voor verschillende tijdschriften en musea schrijf ik over kleur.

barbara-colle-kleurenthriller

Kleurenthrillers en kleurverhalen

Kleurenthrillers zijn kunstenaarsboeken; met de hand gemaakte kleurboeken waarin ik een spannend verhaal vertel aan de hand van kleurvlakken, kleurvormen en een scenario. Sommige mensen noemen het kleurpoëzie.

Spui25-lezing-kleur-Barbara-Colle

Lezingen & workshops

Voor verschillende musea en onderwijsinstellingen geef ik lezingen, workshops en voordrachten over kleur. Hoe verbinden kleuren ons met de wereld om ons heen?

Visuele essays

In deze beeldgedichten onderzoek ik de ervaring en uitwerking van kleuren door beelden in een sequentie te zetten. Vaak vullen deze visuele kleurstudies mijn geschreven essays heel mooi aan. Beelden hebben hun eigen poëzie.


Kleur biedt de mogelijkheid om gericht, nauwkeurig en direct waar te nemen.


Barbara-Colle-blauwe-uur-Villa-Buitenlust2021

Achtergrond

Ik behaalde m’n master Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Verder volgde ik de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en ging ik naar Faculty of Fine Arts Aristotle University in Thessaloniki, Griekenland.

Contact:
Stuur me een e-mail via
studio[at]barbaracolle[.nl]