Kunstenaarsboeken / Artist Books

barbara-colle-colour-research-03

Sinds 2016 maak ik kunstenaarsboeken; met de hand gemaakte werken, soms met gouache soms met behulp van Riso druk. Ik heb een serie zogenaamde kleurenthillers gemaakt waarin ik een spannend verhaal vertel met kleurvlakken, kleurvormen en dialogen. Een aantal van deze kleurenthrillers zijn uitgegroeid tot ruimtelijk werk dat getoond is tijdens verschillende tentoonstellingen.


kumstenaarsboek-2022
Artist-Book-Riso print - uta neumann - barbara collé
Von Farben, die in Steinen wohnen, 2022. Uta Neumann & Barbara Collé

Von Farben, die in Steinen wohnen

The first artist book Uta Neumann and I made together. Does the stone show the colours, or do the colours show the stone? Printed with Riso.


barbara collé kunstenaarsboek

Blozend blauw

Een boek dat in zeven scènes verloopt van de eindeloos donkere nacht naar de komst van de dageraad. Uitgave van zeven katernen gedrukt in de prachtige kleuren van riso druk.


Bellamy-Kabinet-Barbara-Collé-kleurenthriller-miniatuur
Bellamy-Kabinet-Barbara-Collé-kleurenthriller-kleurscene-groot01
Venster Bellamy Kabinet – Barbara Collé

Sara Burgerhart

Voor deze kleurenthriller bewerkte ik de briefroman over Sara Burgerhart uit 1782, geschreven door Betje Wolff en Aagje Deken – wat algemeen wordt gezien als de eerste Nederlandse roman. Het kunstenaarsboek bestaat uit 34 kleurscènes.


Het moment van een kleur

De kleur MP heeft altijd geweten dat hem op een zeker moment iets extra’s gevraagd zal worden. Wat hij precies moet doen weet hij niet. Om toch goed voorbereid te zijn, leeft hij zich uit in alle mogelijke kleurcontrasten. Kleurverhaal over Millenial Pink.


“Klappertanden zit er niet in, hij krijgt zijn kaken niet van elkaar. Bibberen dan?

kunstenaarsboek Wolfs Zwanenzang Barbara Collé
Spread uit het kunstenaarsboek Wolfs Zwanenzang, 2018, Barbara Collé.

Een kleurverhaal verteld met het koud-warm en het complementair kleurcontrast. Kunstenaarsboek van 3 exemplaren. Ingebonden, transparant papier. 28 kleurscènes.


barbara-colle-kleurenthriller-bauhaus-archiv
Kleurenthriller in Berlijn
Bauhaus Archive 2016.

Pal naast Wolf staat Jager. Als de scherpe doorn die zich nooit ver van de fluwelen roos ophoudt.

Kleurenthriller Barbara Collé licht-donkercontrast rood-zwart

De kleurenthriller Roodkapje is een kunstenaarsboek, gemaakt in een oplage van 3 exemplaren. 1 exemplaar is opgenomen in de collectie van Museum für Gestaltung in Berlijn.