Essayserie: De kleur van…

In samenwerking met de redactie van Mister Motley schrijf ik de essayserie: De kleur van… Over actuele thema’s of interessante gemoedstoestanden. Hieronder zie je de essays aangekondigd, via de link kom je direct terecht op de website van Motley waar je het stuk kunt lezen.


de-Blauwe-Maandag publicatie
Dit essay werd ook gepubliceerd in de Blauwe maandag krant 2022.

De kleur van het onbestemde

Precies twee jaar geleden schreef ik in opdracht van Mister Motley een stuk over de relatie tussen de kleur blauw en somberte. Nu twee jaar later herschrijf ik het. Met werk van Renée Pevernagie en Joan Jonas.


mister motley- barbara collé
Hito-Steyerl-ThisistheFuture-2019-02
Hito Steyerl, This is the Future, 2019.

De kleur van een nieuw begin

De zonsopkomst van 21 juni, de langste dag, trekt duizenden mensen naar Stonehenge om in deze steenformatie de belangrijke Heel Stone als een fakkel te zien branden. Met werk van Hito Steyerl, Christine Moldrickx en David Batchelor.


De kleur van intimiteit

Hebben we door de sensuele onthouding door de pandemie ook een tekort aan bepaalde kleuren? Is kleur ooit tastbaar? Zijn er kleuren die we intiem ervaren? Met werk van Cindy Sherman, Andy Goldsworthy, Han Kang, Nadine Labaki en Mona Hatoum.


De kleur van droogte

Zomers zijn groen en dat is goed. Stel dat de toekomst uit geel gras bestaat, verliezen we dan dit verlangen? Of gaan we verlangen naar geel gras?  Met werk van Arja Hop en Peter Svenson, Olafur Eliasson, Ali Smith, Gal Weinstein en Peter Hunch.


grijs-chantal-akerman-news-from-home-01

De kleur van de Holocaust

Hoe minder menselijkheid, hoe kleurlozer. De ontkleuring gaat gelijk op met het verlies aan vrijheid.  Met werk van Chantal Akerman, Miroslaw Balka, Rachel Whiteread.


joan-jonas-essay-barbara-colle

De kleur van somberte

Allereerst is er licht, ten tweede is er een oppervlak waarop het licht valt en als derde is er een waarnemer nodig die kijkt. Als een van de drie niet op komt dagen komt kleur ook niet. Dus kom en kijk. Met werk van Joan Jonas, Steve McQueen, Fiona Tan, James Turrell, Kees Verwey en Maggie Nelson.


Published
Categorised as Essays