Artist in Residence maart 2021 – Het blauwe uur

blauw-uur-barbara-collé

Het blauwe uur:
Net voor zonsopkomst
en vlak na zonsondergang

Villa-Buitenlust-Artist-in-residence-Barbara-Collé
Villa Buitenlust Artist in Residence Maart 2021

Het blauw dat de dag omsluit

Tijdens het blauwe uur. Deze winter maak ik nieuw werk met de werktitel Het blauw dat de dag omsluit. Ruim een jaar geleden tijdens het schrijven van een essay over de relatie tussen somberheid, de kleur blauw en blauwe maandag, kwam ik terecht in de twee blauwe momenten van de nacht. Het blauw dat de dag aan twee kanten omsluit: Het blauwe uur, The blue hour, l’heure bleue.

De maand maart zal ik voor dit project te gast zijn als Artist in Residence bij Villa Buitenlust. In een prachtige kamer met hoge ramen op het Oosten waar ik de opkomst van het blauwe uur elke ochtend kan bekijken.


Lees hieronder meer over het proces van dit project

blauwe-uur-barbaracolle-02

Blues before Sunrise

Op Blauwe maandag 18 januari herpubliceerde mister Motley magazine mijn stuk over blauwe somberte, blauwe bezieling en het blauwe moment.’

In de winter van 2012 kleurde het Vondelpark in Amsterdam een paar weken blauw. De filmregisseur en kunstenaar Steve McQueen had met zijn werk Blues before sunrise om elke lantaarn een blauw filter gebonden. Zodra het donker werd, baadde het park in blauw. Het was iets later in de winter dan nu, het was maart. De bomen waren kale takken, een donker lijnenspel. Door het blauwe filter was het park veel minder verlicht, en was door de blauwe waas ook verdonkerd. Die verdonkering is me het meest bijgebleven. Het maakte het park nog mysterieuzer en deed inderdaad denken aan het blauw net voor zonsopkomst, het blauwe uur.’

Via deze link kun je het lezen >>

Het blauw voor het donker

In de prachtige juist verschenen poeziebundel van Lieke Marsman staat het gedicht ‘Het blauw voor het donker’. Het blauwe uur is vooral in de beeldende kunst (met name fotografie) verbeeld en bezongen, maar in de literatuur nog niet zo veel.


‘het ene moment nog zo blauw
en het volgende moment o zo donker’

Uit het gedicht: Het blauw voor het donker.

Lieke Marsman, In mijn mand (2021), Uitgeverij Pluim >>


Published
Categorised as Blog