week 2 – Villa Buitenlust | True blues

Barbara-Colle-blauwe-uur-Villa-Buitenlust2021
true-blues-colour-research
Barbara-Colle-blauwe-uur-Villa-Buitenlust2021

Week 2

Ook de tweede week in de Villa was weer True, true blue. Villa Buitenlust en het blauwe uur zijn beide tussenstations, ‘in-between’, magische en comfortabele tussenruimtes om in te verblijven.

Daar waar nachtdieren en dagdieren van plaats wisselen. Hoor je de merel, dan is het blauwe uur begonnen.

Altijd toch

Vlak voor het blauwe uur denk ik vaak dat het niet zal komen, niet vandaag, niet nu. Ik ben er zeker van. Maar dan komt het altijd toch. Zoals de ochtend, zoals de nacht, zoals goede tijden en crises er altijd weer zijn. En vlak voordat het aanbreekt, trilt er iets, de mogelijkheid van iets nieuws. Daar komt het blauw aan de horizon op. Hier bij de Villa en daarbuiten in de wereld.

Nogmaals bedankt lieve Villa Buitenlust. Ik heb zoveel nieuw werk en jullie hebben me veel energie gegeven om dit project de komende weken op een andere plek voort te zetten.

carol-mavor-black-and-blue

From within Atkins’s blue poppy of remembering one senses a quietly spoken truth.

cyanotypes-barbara-colle

Villa Buitenlust Cyanotypes

Terwijl ik de afgelopen twee weken ‘s ochtends en ‘s avonds naar de blauwe hemel keek, zag ik tegelijktertijd ook de zwarte lijnen en silhouetten van de bomen met kale, lege takken. Een prachtig lijnenspel waar door de donkere geraamtes, de lichtend blauwe hemel straalde. Die donkere lijnen ga ik in een werk speciaal voor de Villa, omkeren naar witte lijnen door cyanotypes te maken op stof.

Deze zomer ga ik voor een week terug om in de tuin de cyanoptypes te maken met materiaal dat ik de afgelopen weken in de Villa tuin heb verzameld. De takken en bladeren liggen nu te drogen. Als de zon schijnt, zal het licht deze afdrukken blauw omgeven en de lijnen en vormen wit afsteken. Het blauw van de hemel is en blijft blauw.

carol-mavor-black-and-blue

Black is not the opposite of blue: it is it’s lining.


Black and Blue, 2012.
Carol Mavor

Published
Categorised as Blog