Week 3 & 4 | The first and last blue

Door de groene naalden scheen de maan en de blauwe hemel.
Barbara Collé artistic research the blue hour

“Vanuit de auto wachten we om het blauw in de verte te zien opkomen”

Barbara Collé artistic research the blue hour

Week 3 | De laatste week van de winter

Week 3 van mijn blauwe uur project was een road trip. Met de auto reden we over verlaten wegen, stonden we op dijken en totaal verlaten weilanden om het blauw in de verte te zien opkomen. In de ochtend kwam het steeds vroeger. De wekker ging al om 05.00 uur. In de avond schoof het blauwe uur steeds meer richting achten. Soms was de plek zo verlaten van licht dat het leek of het blauwe uur niet zou komen. Maar bij de lichten van de koplampen of de zaklantaarn, knalde het vibrerende blauw ons tegemoet.

In het weekend van 20 maart verliep de winter geruisloos over in de lente. Er was een prachtig avondrood dat het diepe blauw inluidde.

Op elke plek waren de vogels onze getuigen. De vogels die voor ze gaan slapen tijdens het blauwe uur nog een keer alles geven.


Barbara Collé artistic research the blue hour
Winter Ove Knausgard
Door de groene naalden scheen de maan en de blauwe hemel.
thin places kerri ni dochartaigh

Week 4 | De eerste week van de lente

In de eerste week van de lente kwam er een tweede kleur bij: groen. We kwamen op bij de duinen met grote dennen, zeepijnen. Op windstille dagen was in de ochtend alleen het ruisen van de zee in de verte te horen. Op dagen met wind werd het ruisen aangevuld door de naaldbomen. Door de groene naalden scheen de maan en de blauwe hemel. Het groen werd groener, het blauw blauwer.

Ook waren er de ganzen in grote getalen. Als het blauwe uur in de avond op zijn eind liep en alle andere vogels al zwegen, waren de ganzen nog luid aanwezig.


blue green barbara colle

“Door de groene naalden scheen de maan en de blauwe hemel”

blue green barbara colle

Verder

Ik schrijf dit bericht terwijl ik op de boot zit, op weg naar huis. Met een tas vol gedroogde bladeren en takken voor de cyanotypes die ik deze zomer bij Villa Buitenlust zal maken. Mijn geheugenkaarten van mijn camera’s staan vol films en foto’s van het blauwe uur en in mijn schrift en map op mijn computer heb ik veel nieuw materiaal geschreven over deze intense blauwe momenten. De aankomende weken zal ik alles eens rustig gaan bekijken. Het voelt eigenlijk alsof het nu pas gaat beginnen.

Het was een geweldige reis, een inspirerende maand waar alles draaide om die twee magische momenten op een dag. Ik denk niet dat dit de laatste keer was dat ik mijn tijd zo zal geven aan deze blauwe uren. Maar ik verheug me toch ook een beetje op het uitslapen morgen. Even geen wekker om 05.00 uur.


Lees hieronder meer over week 1 & 2 van dit project
Boekenlijst Blauw

De afgelopen weken heb ik veel nieuwe en oude bekenden gelezen over de kleur blauw. Deze twee titels wil ik ook nog graag met je delen. Vooral die van Carol Mavor is een aanrader voor mensen die graag kijken naar kleur. Ze komt met nieuwe verbanden, originele kunstwerken en films.

blue-mythologies-Carol Mavor

“And it seemed to me that the colour where one cannot determine gravity or perspective is blue”


Carol Mavor
(Blue Mythologies, 2013.)

Maggie Nelson Bluets

” if my writing could empty me further of them, so that I might become a better vessel for new blue things”


Maggie Nelson
(Bluets, 2017.)

Published
Categorised as Blog