Essay: Is de wereld kleurlozer geworden?

Barbara colle essay kleur

Ik schreef weer een essay over kleur ervaring voor Mister Motley. Eindelijk kon ik in een stuk iets kwijt over het onderzoek ‘Colourful Blacks’ van Hella Jongerius. En een van de meest poëtische en kleurrijke werken die ik het afgelopen jaar zag, kreeg ook een plekje in dit stuk: The 2nd floor van Vincka Struben:

Ik had geluk want het was een lichtbewolkte dag waardoor het ene moment direct zonlicht van bovenaf het werk in scheen en de vellen papier ijlzilver, parelmoer kleurden, als een vliesje van een ei. Dan schoof er een wolk voor de zon en veranderde de glimmende vormen in golven van groenkoper, zilvermint, bronsroze en mineraalgoud.

Ook de volgende kleuren spelen nog een spel: ‘glimmend als vale afgekoelde tomatensoep, grijs als de vacht van een muis die nat is geworden, stralend als flinterdun goud en lilablauw als een beurse plek op mijn arm.’

Published
Categorised as Blog