Lezing over kleur voor WDKA/PZI Master Design

WDKA-lezing-barbara-colle-10

Willem de Kooning Academie / Piet Zwart Instituut Master Design.

Kleurverkenningen

Op 2 oktober om 15.30u geef ik een online lezing over kleur. Je kunt je via deze link opgeven. Heel leuk als je erbij bent.

Deze lezing is een initiatief van de Willem de Kooning Academie / master opleiding Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Ontwerper Nanna van Heest zit in haar tweede jaar van deze master en heeft me uitgenodigd om tijdens een online gesprek samen kleurverkenningen te ondernemen.

‘Leg je die op die stapel?’ denk ik terwijl ik via mijn cameralens naar de gekleurde papierstapels kijk die Nanna aandachtig maakt. ‘O ja, maar die is ook moeilijk!’ zegt Nanna even later als ik bij een rode kleur opeens het verschil tussen rood en roze niet meer weet. ‘Die gele is vooral los moeilijk, maar op de stapel dan weer totaal duidelijk zeker níet oranje.’

Kleurnamen: taal versus kleur

Ons uitgangspunt bij dit kleur-stapelen is tint versus taal. Er zijn talen die geen aparte woorden hebben voor groen en blauw. Er zijn ook talen waar lichtblauw een andere tintnaam heeft dan gewoon blauw, zoals wij rood en roze als aparte kleuren benoemen, terwijl je ook kunt zeggen dat roze niet meer is dan rood gemengd met wit.

Onze ervaring van kleur, hoe subjectief is die eigenlijk? En hoe cultureel of collectief bepaald? En kun je kleurervaringen delen? Daar gaan we het aankomende vrijdag vooral over hebben met kleurbeeld en kleurtaal.


Ons uitgangspunt bij dit kleurstapelen is tint versus taal.

Barbara Collé en Nanna van Heest, 2020.