Artist in Residence Berlijn – deel 2

interaction-of-color-albers-Yale University Press-1963
interaction-of-color-albers-02
interaction-of-color-albers-01

Na ruim 40 uur had ik ‘m uit.

Ruim veertig uur! Van voor naar achter, van achter naar voor. De originele uitgave van kleuronderzoeker Josef Albers Interaction of color uit 1963. Deze fantastische uitgave is in een oplage van 2000 stuks met 150 reproducties van de kleurexperimenten van Albers en zijn leerlingen uitgegeven door Yale University Press. Omdat het bij deze kleurexperimenten vaak gaat om nabeeld, simultaancontrast of beweging, zijn vele experimenten kleine papieren uitgaves op zich. Het lijkt op het kinderboek Rupsje Nooitgenoeg waar je ook in de bladzijdes zelf kleine delen kunt omslaan om te zien wat daarachter schuil gaat.

Boekvormgeving originele uitgave 1963

De boekvormgeving is pompeus. Om het boek goed tot me te nemen en theorie en beeldmateriaal met elkaar te combineren, had ik twee hele tekentafels nodig. Het is met recht een ruimtelijk boek. Pas op dag twee was ik in staat alle delen van het boek op de juiste manier in de omdoos te krijgen. Zelfs de curator van het Bauhaus-Archiv was daardoor even blij verrast.

Bauhaus-Archiv

Deze uitgave is dus te bekijken op aanvraag/afspraak bij het geweldige archief van het museum Bauhaus-Archiv. Op de website van de Josef and Anni Albers Foundation kun je meer informatie over de verschillende uitgaves vinden.

Published
Categorised as Blog