Workshop Blauwdrukken in de tuin van Villa Buitenlust

cyanotypes-fabric-B-Collé
cyanotypes-fabric-B-Collé

Wanneer je blauw wilt maken,
neem dan een stuk van de hemel en doe het in een grote pan,
die je op het vuur kunt zetten van de horizon

Nuno Júdice, Recept om blauw te maken.

Workshop Cyanotypies

Woensdag 21 juli, precies een maand na de langste dag van het jaar, gaan we in de tuin van Villa Buitenlust blauwdrukken. In de winter verzamelde ik allerlei bladeren en takken die van de bomen waren gevallen, In de tussentijd heb ik ze gedroogd.

We gaan dit materiaal terugbrengen naar de Villa door ze af te drukken op stof. Van de stof zullen we panelen maken voor de ramen in de meditatieruimte.

Blauwdrukken is ook geduld oefenen. Het is veel en soms lang wachten en de uitkomst is volledig onzeker. Tussendoor lezen we wellicht een gedicht uit de bloemlezing: En blauw zal alles zijn, die Elizabeth Lockhorn samenstelde met gedichten over de kleur blauw. Veel hemelsblauw, veel zeeblauw, en zelfs het blauwe uur komt in gedichten voorbij.

‘En blauw zal alles zijn’


Jan Hanlo
(Titel: bloemlezing Elizabeth Lockhorn, 2020)

Blauwe uur versus blauwdrukken

Is tijdens het blauwe uur de wereld juist een donker silhouet en de hemel lichtend blauw, bij blauwdrukken staat tegenover het bruisende blauw vaak wit. Want daar waar je iets op het papier legt, ontstaat een restvorm in de kleur van het papier. De blauwdrukken zijn bijna een omkering van de wereld wereld net voor zonsopgang en net na zonsondergang.

We zullen ook experimenteren met drukken op stof met prints en kleuren en we zullen er wellicht koffie en citroen aan toevoegen om alle schakeringen die we maar kunnen verzinnen te ‘blauwen’.

Dit project is onderdeel van mijn fantastische residentie bij Villa Buitenlust eerder dit jaar. Je kunt er meer over lezen via deze link.

En, leuk nieuws, vanaf half oktober zal ik het project voortzetten in de natuur net buiten Berlijn waar ik ben uitgenodigd in een geweldige kunstenaars enclave om een residentie te doen. Heel leuk vooruitzicht.

cyanotypes blauwdrukken Barbara Collé

Blauwen in de zon tot Pruisisch blauw tevoorschijn komt

cyanotypes blauwdrukken Barbara Collé
Eerst blauwen in de zon, dan uitspoelen en drogen in de schaduw. Langzaam komt de kleur van de stof terug en het diepe blauw tevoorschijn.
Published
Categorised as Blog