De kleur van het onbestemde | nieuw kleuressay

de kleur van het onbestemde barbara colle
Op maandag 17 januari 2022 werd een nieuw essay in de serie ‘De kleur van’ door Mister Motley gepubliceerd. Omdat dit essay ooit begon met Blauwe Maandag als aanleiding, is het essay op deze maandag ook opgenomen in de Blauwe Maandag krant.
de kleur van het onbestemde barbara colle
de-Blauwe-Maandag publicatie

De kleur van het onbestemde, een nieuw kleuressay

‘Precies twee jaar geleden schreef ik in opdracht van Mister Motley een stuk over de relatie tussen de kleur blauw en somberte. Ik had net een serie over kleurervaringen bij het tijdschrift afgesloten. In een gesprek over nieuwe mogelijkheden opperde de hoofdredacteur dat ik over kleur kon schrijven aan de hand van een actualiteit. We hadden dit gesprek in december 2019 en Blauwe maandag was de eerste te prikken nieuwstijding. Ik begon mijn speurtocht naar blauwe kunstwerken met tegenzin. Zelf ben ik namelijk in januari, februari en maart opgelucht en opgewekt. Aan december heb ik een hekel en geniet van de continuïteit van de wintermaanden in het nieuwe jaar. Dus de derde maandag van januari is voor mij in de regel geen dieptepunt. Hoe moest ik hier dan over schrijven?

Daarbij begon ik het stuk voor Blauwe maandag ook niet enthousiast omdat ik helemaal niet van blauw houd. Mensen uit Europa denken daar gemiddeld anders over, uit tests komt steevast naar voren dat blauw de meest voorkomende lievelingskleur is. Blauw en wintersomberte zijn mijn onderwerpen niet en toch lag daar die opdracht. Daarbij voelde ik de druk om de hoofdredacteur niet teleur te stellen. Dit essay begon dus ontspannen. Dat het een opdracht was die mijn schrijven en beeldende werk al twee jaar voedt, zag ik niet aankomen. Maar laat me eerst teruggaan naar het oorspronkelijke essay.’

Ben je benieuwd wat er in de eerste versie stond dan kun je deze hier lezen

Published
Categorised as Blog