Rood zijn | ArtEZ Studium Generale

Barbara-Colle-to-be-red-01
Barbara-Colle-videowerk-to-be-red-02

Rood zijn, over de verbindingsdraad tussen natuur en kleur.

Barbara-Colle-ArtEZ-Studium-Generale

Dit essay is onderdeel van het ArtEZ Studium Generale programma LAND: over klimaatafbraak, eigendom, territorium en kolonialisme. In deze bijdrage licht ik het visuele onderwerp kleur uit en verbeeldt daarmee de mogelijkheid van een andere relatie met onze omgeving. Het belicht Indigenous Wisdom, de westerse scheiding tussen subject en object en de rol van ervaring in onze relatie met de natuur en de aarde.

‘We behandelen kleuren doorgaans als objecten die los van elkaar, en los van licht en textuur bestaan. Dat er in deze abstrahering heel veel aspecten van kleur verloren gaan, is iets waar we ons eigenlijk niet meer bewust van zijn. En dat kleuren door deze opvatting los zijn komen te staan van al het andere om ons heen en louter afhankelijk lijken van hun pigmentonderdelen, nemen we voor waar aan.

Misschien wel het belangrijkste gevolg van deze benadering van kleur is dat deze kleurdefinitie geen raakvlakken meer heeft met hoe wij kleur ervaren. In menig recensie over een kunstwerk lees ik bijvoorbeeld zinnen als: ‘maar dit werk gaat niet over kleur, zelfs niet over materialiteit, dit werk gaat over licht.’ De recensent wil het waarschijnlijk nauwkeurig benoemen zodat de lezer het beter begrijpt. Maar zie jij eigenlijk iets voor je bij bovenstaande beschrijving?’

In dit stuk komen o.a. de volgende auteurs en boeken voor:

  • Braiding Sweetgrass: Indigenous Wisdom, Scientific Knowledge and the Teachings of Plants, Robin Wall Kimmerer, 2013, Milkweed Editions.
  • Werner’s Nomenclature of Colours, Adapted to Zoology, Botany, Chemistry, Minerology, Anatomy, and the Arts, Patrick Syme, 1821, William Blackwood, Edinburgh.
  • The Ecology of Perception, An Interview with David Abram. Podcast van Emergence Magazine. www.emergencemagazine.org/story/the-ecology-of-perception
  • Paradijs in de polder: ontdek wat landschap je vertelt, Arita Baaijens, 2018, Atlas Contact.

Barbara-Colle-to-be-red-01
Werners-Nomenclature-reds